[Tarraopas]

Tulostimista

Tärkeä tekijä tarraa valitessa on tulostimen koko. Se määrittää ne tarra- ja värinauhamallit, jotka sopivat yhteen ao. tulostimille. Zebralla tulostimet on jaoteltu kuin useimmilla muillakin valmistajilla kahteen kategoriaan. Tarratulostimia on esitelty kotisivuillamme.

- "Desktop" noin jalkapallon kokoinen laite, tarrojen nimessä 'dt'. Käyttää pienempiä värinauhoja ja tarrarullia. Hitaampi tulostusnopeus, mutta tarrarullan vaihtaminen on nopeaa.

- "Mid/High" noin mikroaaltouunin kokoinen laite, tarrojen nimessä 'mid/high'. Käyttää suurempia värinauhoja ja tarrarullia, jonka ansiosta niitä tarvitsee vaihtaa harvemmin. Tulostusnopeus jopa kaksinkertainen pieniin tulostimiin verrattuna.

Lähtökohtaisesti yllä olevian laitteiden tarvikkeet eivät siis ole keskenään yhteensopivia. Isompia mid/high-rullia voidaan kuitenkin käyttää myös desktop-tulostimissa läpisyöttöominaisuuden avulla: tarrarulla laitetaan laitteen taakse ja tarra syötetään laitteen takana olevasta reiästä läpi. Tämä on tapana harvinainen, mutta joissakin erikoistapauksissa varsin toimiva.

Tarrojen tuotenimien anatomia

Zebra Z-Perform 1000D 102x102mm, mid/high

- "Zebra" Lähes kaikki kauttamme tilattavat tarrat ovat Zebran valmistamia. Zebra pitää laajaa ns. zipship-valikoimaa, joka tarkoittaa tarvikkeita, joita ei tarvitse erikseen valmistuttaa. Valtaosa tuotteista on tätä valikoimaa. Alkuperäinen Zebran tarvike tarkoittaa taattua yhteensopivuutta sekä optimaalista jälkeä, myös muiden valmistajien tulostimilla, kuten Intermec tai Datamax.

- "Z-Perform 1000D" tarran materiaali. Tässä tapauksessa edullinen suoralämpötarra. Tarramateriaaleista sekä tulostustekniikoiden eroista enemmän alempana.

- "102x102mm" yhden tarran koko, leveys x korkeus. Tarrat ovat peräkkäin korkeusmitan suunnassa. Vinkki: lähes kaikki ohjelmat osaavat kääntää tulostetta 90 astetta, joten jos mitat ovat sopivat mutta "väärin päin" on ongelma todennäköisesti ratkaistavissa.

- "mid/high" tämä kertoo tulostimen kokoluokan.

Värinauhojen tuotenimien anatomia

Zebra 2300Wax 110mm, 450m

- "Zebra" myös värinauhat ovat Zebran valmistamia. Värinauhan korkea laatu on tärkeämpää kuin tarran. Huono tarra kerryttää paperipölyä tulostimeen, mikä ei ole suotavaa mutta paineilmalla helposti korjattavissa. Huonolaatuinen värinauha taaseen katkeaa helposti tai jopa palaa kiinni tulostinpäähän.

- "2300wax" on värinauhan materiaali. Jakautuu käytännössä vahaan(wax), hartsiin(resin) ja näiden yhdistelmänauhoihin. Karkeasti: vahanauha paperitarroille ja hartsi- tai sekoitenauha kaikille muille.

- "110mm" värinauhan leveys. Valitse värinauha aina siten että nauha on vähintään muutaman millimetrin tarraa leveämpi. Tyypillisin yhdistelmä on 102mm leveä tarra ja 110mm leveä värinauha.

- "450m" on värinauhan pituus. Tämä vastaa tarran dt- ja mid/high -merkintää. Desktop-tulostimet käyttävät 74m pitkää nauhaa, mid/high-sarjan tulostimet 450m. On olemassa myös harvinaisempia 300m pitkiä nauhoja - myös meillä, näitä voidaan käyttää mid/high-sarjan tulostimissa. Pari tulostinmallia vaatii tämän pituuden.

 

Yleisimmät tarramateriaalit

Useimmat ovat saatavana niin desktop- kuin mid/highrange-tulostimille

Z-Perform 1000D: halpa suoralämpötarra, ei päällystettä -> hyvin lyhyt käyttöikä. Arka hankaukselle, lämmölle ja auringonvalolle.

Z-Select 2000D: myydyin suoralämpötarra, sis. päällystekerroksen. Sopii hyvin esim. kollitarroihin, pikku hipaisu ei tee herkästi jälkeä, jolloin esim. viivakoodit pysyvät todennäköisemmin luettavina. Kellastuu ja haalistuu ajan kanssa.

PolyPro 4000D: mobiilitulostimille tehty muovitarra. Mobiilitulostimissa käytetään hyvin harvoin värinauhaa, suht ilmeisestä syystä: mobiililaitteet on tarratulostimiksi pieniä. Tarra- ja värinauharullan mahduttaminen yhteen kannettavaan tulostimeen on vaikeaa. Joko tulostimen koko kasvaa epäkäytännölliseksi tai rullat ovat niin pieniä, että materiaaleja saa olla jatkuvasti vaihtamassa. Tämä materiaali on kompromissi, haalistuu ajan mittaan, mutta hitaammin kuin paperitarroilla. Lisäksi jälki on terävä ja korkeakontrastinen.

Z-Perform 1000T: edullisin tavallinen paperitarra, tarvitsee värinauhan: 2300wax

Z-Select 2000T: Päällystetty paperitarra. Ei repeä ihan yhtä helposti ja jälki hieman kestävämpi ja paremmin erottuva. Sopivat värinauhat: 2300wax, 2100wax, 3200wax/resin

PolyO / PolyE, 3000T / 3100T: polyesteritarra käyttöön jossa paperitarra ei riitä. Erot ryhmän sisällä pieniä, osassa korkeakiiltoinen viimeistely, osa matta. Sopivat nauhat 3200wax/resin, 4800resin, 5095resin

Z-Ultimate 3000T: hyvin kestävä polyesteritarra. Kestää hyvin pakastusta, korkeita lämpötiloja, hankausta, kemikaaleja, auringonvaloa ja vettä. Käytetään mm. laitekilpinä, laboratorioissa, teollisuuden erikoismerkinnöissä. Tuotteen perässä oleva white tai silver kertoo tarran värin. Voidaan valmistuttaa myös läpinäkyväksi.


Tulostustekniikat (suoralämpö/lämpösiirto)

Tarratulostamisessa käytetään termejä suoralämpö ja lämpösiirto, jotka kertovat mistä jälki tarralle syntyy, tässä yhteenveto

Suoralämpö, eng. direct thermal
- ei tarvitse värinauhaa, jälki syntyy tarraa kuumentamalla
- otettava huomioon, ettei jälki ole kovin kestävä, vrt. kaupan kuitti

Lämpösiirto, eng. thermal transfer
- tarra on tavallinen paperitarra tai erikoismateriaalista tehty kuten muovista. Käytetään värinauhaa  -> väri siirtyy värinauhalta tarralle.
- kestävä jälki, muovitarroilla jopa hyvin kestävä, ks. Z-Ultimate 3000T info.

Tulostimet ovat jaettu myös näiden tekniikoiden mukaan: suoralämpö sekä suoralämpö JA lämpösiirtotulostimiin. Ts. värinauhaa käyttävä tulostin osaa aina tulostaa myös ilman värinauhaa.

Yleisesti jako menee siten, että desktop-sarjalla tulostetaan useammin suoralämpöä ja mid/high-rangella lähes pelkästään lämpösiirtotekniikalla. Pelkästään suoralämpöä käyttävä mid/high-range tulostin on jokseenkin harvinainen. Tämä selittynee sillä, että mid/high-range tulostimissa värinauhat riittävät huomattavasti pidempään, vaihto on helpompaa ja värinauha+paperitarra on about samanhintainen kuin lämpöherkkä tarra; samalla investoinnilla kestävämäpi jälki.

 

Nimi Hinta
Tässä tuoteryhmässä ei ole tällä hetkellä tuotteita.